• Shirts of Holland

Het dragen van een poloshirt

Advertorial

Als de temperaturen weer omhoog gaan, zie je ook dat de poloshirts uit de kast worden gehaald. Dit zijn één van de meest smaakvolle hemden voor in je vrije tijd. Dus wanneer je je werk verlaat en er toch stijlvol wilt uitzien, mag je best een lichtere outfit kiezen. Het grote voordeel van poloshirts is dat ze netter en formeler zijn dan t-shirts, maar veel comfortabeler te dragen zijn dan overhemden. Het poloshirt is een veelzijdig kledingstuk die elke man in zijn kast moet hebben. In deze blog zullen we je uitleggen waar het poloshirt vandaan komt en hoe je een poloshirt uitkiest.

Waar komt het poloshirt vandaan

Het poloshirt werd in de jaren twintig van de vorige eeuw ontworpen door de Franse tenniskampioen René Lacoste. Bij het spelen van tennis was het toen gebruikelijk om in een wit poplin overhemd met lange mouwen te spelen. Wat in de zomer natuurlijk veel te warm was en ook nog eens ontzettend oncomfortabel. Hierdoor kwam meneer Lacoste op het idee van het poloshirt. Aanvankelijk ontwierp hij het alleen voor eigen gebruik. In 1926 droeg hij hem voor het eerst zelf. Later, in 1933, heeft hij met zijn vriend André Gillier het poloshirt op de markt gebracht. Rond 1960 is het poloshirt in de vrijetijdscategorie terecht gekomen. Toch zie je er nog steeds mensen in sporten.

Hoe kies je het goede poloshirt uit?

Zorg dat de pasvorm goed is. Het is belangrijk dat je de juiste pasvorm kiest. Kijk dus goed naar je eigen figuur en wat het mooiste valt hierbij. Het poloshirt moet tot ongeveer het midden van de rits komen. De mouwen van het poloshirt horen tot het midden van je biceps/bovenarmen te komen. Als de knoopjes allemaal dicht zitten van het poloshirt, mag hij rond je borst best een beetje strak zitten. De boord rond je hals moet niet te groot zijn, daardoor kan je nek erg dun lijken. Maar ook niet te klein, want dan lijkt het alsof je hoofd een stuk dikker is. Het is belangrijk dat je bewegingsvrijheid overhoudt. Het is immers bedoeld om gekleed de zomer door te komen.

Het materiaal van een poloshirt

Een poloshirt kan van verschillende soorten materiaal gemaakt worden. Elke stof heeft zo zijn voordelen en nadelen.
De meeste polo’s zijn gemaakt met katoen. Polo’s met katoen zijn ideaal om dagelijks te dragen. Katoen biedt namelijk veel voordelen. Polo’s van katoen zijn vaak duurzaam en ademen goed. Dit komt omdat katoenvezels eigenlijk dunne holle buisjes zijn. Hierdoor zijn het goede warmtegeleiders. Ook nemen ze veel vocht op. Zo kan katoen 20% van zijn eigen gewicht opslaan voordat het vochtig aan gaat voelen. Ideaal met warm weer. Niet alleen met warm weer, maar ook als het wat kouder is, houdt katoen goed de warmte van je lichaam vast. Katoen is verder erg sterk, onderhoudsvrij en is erg makkelijk te verven. Het is dus het ideale materiaal voor in polo’s. Of je nou casual of sportief gekleed wil gaan, met de polo kan het alle twee.

Wat je vooral niet moet doen bij het dragen van een polo

De kraag omhoog dragen. Dit kan tegenwoordig echt niet meer. Het ziet er uit alsof je te veel je best doet om er stijlvol uit te zien. Terwijl het tegenwoordig helemaal niet stijlvol meer is. Ook is de kraag van een poloshirt helemaal niet bedoeld om omhoog te dragen. Het is juist van nature bedoeld om naar beneden gedragen te worden.

Logo’s of teksten op het poloshirt. Dit vanwege het imago dat de logo’s uitstralen. Grote logo’s zijn echt not done tegenwoordig. Het valt te veel op en het lijkt of je er mee te koop wil lopen. Kleine logo’s zijn veel minder opvallend en een stuk subtieler. Het ziet er ook een stuk  formeler uit dan grote logo’s of teksten. Een printje of hele felle kleuren kunnen wel, zolang je het goed kan combineren met de rest van je outfit. Een felle kleur of een printje is geschikter voor casual gelegenheden dan voor sjieke of formele gelegenheden.

Het dragen van een shirt onder een polo. Een polo hoort zo te vallen dat hij strak om het lichaam zit, maar niet te strak. Als je dan een shirt gaat dragen onder je poloshirt, kan deze omhoog gaan kruipen of kunnen de mouwen van het shirt onder de mouwen te voorschijn komen.

Polo’s hoor je niet te dragen onder een colbert, dit ziet er niet stijlvol uit. Polo’s zijn echt meer casual en zijn niet bedoeld voor onder een colbert.

Een polo heeft dus al een lange geschiedenis. Hij diende als vervanging van het witte poplin overhemden met lange mouwen, een kledingstuk dat indertijd bij tennis werd gedragen. Dit was te warm, waardoor meneer Lacoste op de polo kwam. Bij het uitkiezen van een polo is vooral de juiste maat belangrijk. De polo is op veel manieren te dragen. Maar sommige stijlen horen gewoon niet.