• Tona (l) en Gerda Venema, gepassioneerde fotografen. In hun gezamenlijke expositie laten ze hun fotowerk voor zich spreken.

    Paula Seijbel

Het perfecte plaatje bestaat niet, zeggen de zussen Venema

WIERINGERWERF Nog de hele maand oktober exposeren Tona (65) en Gerda (54) Venema met hun fotowerk in de Cultuurschuur. Zondagmiddag werd de expositie officieel geopend door wethouder Mary van Gent, voor zo'n zestig genodigden. Het is de eerste gezamenlijke expositie van de gezusters Venema.

Lang hebben ze niet over de naam van hun expositie nagedacht. ][Zussenexpositie, omdat we zussen zijn," is de eenvoudige verklaring van Gerda. Mede door Janneke de Regt is deze expositie tot stand gekomen. ,,Ze heeft meegedacht om onze werken het beste tot hun recht te laten komen in de expositieruimte van de Cultuurschuur," voegt Tona toe.

De expositie geeft een indruk van de blik van de gezusters Venema op deze wereld. ,,Doordat we zussen zijn, lijken we op elkaar, maar onze blik op de wereld is verschillend. Dat zie je terug in de foto's," legt Tona uit. In haar werk laat ze graag de schoonheid van de natuur zien. Prachtige foto's van watervallen, meren, dieren en bloemen. ,,Ik laat mij graag verrassen door de natuur. Situaties voor je camera die je vooraf niet had kunnen verzinnen." Het hart van Gerda ligt meer bij portret- en straatfotografie. Een van haar werken is een foto van roltrappen op het Centraal Station van Amsterdam, waar geen mensen op staan. Een kunstwerk. In haar werk probeert ze op allerlei gebied de kracht en de ziel van mensen vast te leggen. Zo zijn er twee werken vanuit haar expositie Geef je bloot, waarvoor vrouwen zichzelf bloot hebben gegeven. Foto's geprint op aluminium.

Een echte inspiratiebron hebben de zussen niet. Ambitieus zijn de beide dames wel. ,,Elke fotograaf is op zoek naar het perfecte plaatje, maar dat bestaat niet. Fotograferen is schilderen met licht. De soort lens, kennis van techniek en het oog van de fotograaf zijn drie belangrijke punten voor het maken van een foto," legt Gerda uit. Het idee van de gezamenlijke expositie kwam van Tona. Als vrijwilligster bij de Cultuurschuur zag ze hoe daar iedere maand wordt geëxposeerd. 'We moeten wat doen met ons werk,' was haar eerste gedachte. Het was moeilijk uit een archief van duizenden foto's een selectie te maken. ,,Daar hebben we een jaar over gedaan," lacht Tona. Beiden hebben een favoriete foto. Gerda: ,,Het portret van een oude Italiaan in een verzorgingshuis, die niet meer kon praten. Hij ziet zijn vrouw binnenkomen en zegt totaal onverwachts en duidelijk hoorbaar: 'Ik hou van jou'. Dat geluksmoment heb ik vastgelegd." Voor Tona is het de foto van een kikker op de paddenstoel. ,,Zo bijzonder. Dat krijg je nooit meer voor je lens."

,,We hopen door deze expositie mensen een andere kijk op fotografie te geven. Op allerlei gebied te inspireren en dat mensen worden geraakt door wat ze zien," aldus Gerda. De collectie bestaat uit vijfentwintig foto's, nog aangevuld met prachtige houten sculpturen van Jan Grooteman. De expositie is tot en met 31 oktober dagelijks te zien tijdens de openingsuren van de Cultuurschuur.