• Niek Hoornsman in het tricot van de nationale kampioen: ,,Voor mij is het een kwestie van doorontwikkelen en zo goed mogelijk blijven rijden. -

    Henk Cornelissen

Mountainbiker Niek Hoornsman terug van WK junioren

WIERINGERWERF Nog een paar wedstrijdjes en dan zit het seizoen erop voor de mountainbikers. Niek Hoornsman (17) zal er met veel plezier op terugkijken. Niet alleen werd hij dit jaar nationaal kampioen bij de junioren, ook mocht hij naar Canada, om deel te nemen aan de strijd om de wereldtitel.

Henk Cornelissen

Hij eindigde daar als drieëntwintigste. Als jongen uit een platte polder die aan bergfietsen doet, is hij er tevreden mee. ,,Ik had er geen hoge verwachtingen van. Je kunt hier nu eenmaal niet veel oefenen. Klimmen kan ik wel goed, maar afdalen is voor mij lastig. Ik ben vrij lang en bij kleinere renners ligt het zwaartepunt anders, waardoor ze wat gemakkelijker naar beneden gaan.”

Selectie

Door Nederlands kampioen te worden en door goede uitslagen te rijden in internationale wedstrijden, mocht hij als enige junior mee met de nationale selectie. De wedstrijd werd gehouden in Mont Saint-Anne, nabij Quebec. Een wintersportgebied, waar in de zomer wordt gemountainbiket. Eerst reed Niek met de Nederlandse ploeg - drie mannen en twee vrouwen - een estafette. Nederland eindigde als tiende van de zestien. Een dag later volgde het individuele kampioenschap ‘onder 19’. Van de 75 renners finishten er veertig. Kampioen werd de Brit Charlie Aldridge in 1.07.31. Niek eindigde op plek 23, op 5.50. Als nummer 47 op de wereldranglijst was hij op de zesde startrij gezet. ,,Na een half rondje zat ik al rond de dertigste plek. Het was een lastig parcours - met veel klimmen en dalen - en het was er nat, waardoor je veel moest lopen en er vielen er ook best veel. Daardoor kon ik af en toe nog een plekje opschuiven."

Goede uitslagen

Het sporten is Niek met de paplepel ingegoten. Vader Klaas won in de jaren negentig drie keer de Meertour. Niek beoefende eerder ook nog de schaatssport, maar koos drie jaar geleden definitief voor het mountainbiken. ,,Dat vond ik leuker. Op een gegeven moment ben ik wedstrijden gaan rijden. Daarvoor moet je meer naar Zuid-Nederland. Ik reed daar goede uitslagen en dat viel op bij Team Noord-Holland. Daar zit ik nu drie jaar bij. Vorig jaar reed ik nog tegen oudere jongens. In dat opzicht heb ik ook een stap gemaakt. Ik ben flink gegroeid en een jaar maakt in deze leeftijdsklasse wel wat uit. Volgend jaar rijd ik bij de beloften. Dan kom ik te rijden tegen jongens die vier jaar ouder zijn dan ik. Voor mij is het een kwestie van doorontwikkelen, zo goed mogelijk blijven rijden.”

Uitdagend

Niek is nu weer een week thuis en terug in zijn dagelijkse routine, als tweedejaars hbo-student in de elektrotechniek aan de hogeschool InHolland. Hij traint vijf keer per week; twee keer op de mountainbike in het bos en drie keer op de racefiets. Maar wegrenner ziet hij zichzelf nog niet worden. ,,Dan moet je echt bij een team gaan rijden en maar zien of je door een grotere ploeg wordt opgepikt. Wat ik nu doe is uitdagender. De hoogteverschillen maken het lastig maar dat vind ik juist leuk. Laat mij eerst nog maar een tijdje mountainbiken.”