• Voor de vrouwen ligt de roze hooivork klaar.

    Marbel de Graaf

Vrienden- en bedrijventeams kunnen meedoen aan NK stroladen

WIERINGERWERF De Oosterterpweg in Wieringerwerf is dit jaar voor de 6e keer het toneel voor het grootste strolaadfeest van Nederland. Op zondag 1 september wordt daar weer het Nationaal Kampioenschap Stroladen gehouden.


Het principe is eenvoudig. 120 pakjes stro liggen op een rij en een team van zeven personen, van wie één de trekker bestuurt, probeert deze zo snel mogelijk op een iets te krappe wagen te laden. Het team dat dit het snelste doet en er bovendien in slaagt op het vervolgens af te leggen parcours weinig of geen balen te verliezen, wint. De hoofdprijs is de prestigieuze gouden hooivork, voor het tweede en het derde team is er een zilveren en een bronzen vork te verkrijgen. Ook is er een speciale roze vork voor het winnende vrouwenteam.

INSPIREREND Het NK Stroladen is zo inspirerend gebleken, dat in het hele land voorrondes zijn georganiseerd; in Purmerend, Limburg en Brabant. De prijswinnaars werden ertoe uitgedaagd zich te gaan bewijzen op dit Nationaal Kampioenschap. Ook hebben in voorgaande jaren al teams uit Flevoland, Friesland en Zeeland meegedaan, maar het grootste deel komt uit de buurt. Daaronder zijn vrij veel vrienden- en bedrijventeams, vaak helemaal niet agrarisch gerelateerd zijn. Een betere teambuilding dan een stevig potje stroladen is moeilijk voor te stellen. Teams die mee willen doen aan dit kampioenschap kunnen zich opgeven via www.nkstroladen.nl.

SPEKTAKEL Het Nederlands Kampioenschap Stroladen is een spectaculair toernooi en vanaf de kant goed te volgen. Terwijl twee teams tegelijk aan het strijden zijn, kunnen de toeschouwers prima zien wat er goed gaat en wat niet. Waar teams vaak te snel van start gaan en met een wankelend bouwwerk de meters afleggen, zijn er ook ploegen die weldoordacht de balen neerleggen om een stabiele stapel te maken. Het zijn dus zeker niet altijd de jonge krachtpatsers, die hoge ogen gooien. De ervaring van wat oudere deelnemers heeft menigeen naar de overwinning geholpen. De aanmoedigingen vanuit het publiek, het gejuich en de kreten van ontzetting en teleurstelling maken dit tot een leuk evenement voor deelnemers en toeschouwers, jong en oud.