• De koeien worden een voor een voorgebracht.

    Jan Reitsma

Wintershow begrip onder veehouders

MIDDENMEER De jaarlijkse Rundveewintershow in Middenmeer is een begrip onder de melkveehouders in Noord-Holland. Een evenement dat doorgaans goed bezocht wordt, omdat het valt in een periode die voor de meeste bezoekers een rustige tijd van het jaar is. Tijdens deze 27e editie, woensdag 7 maart vanaf 09.30 uur bij de Wieringermeerruiters aan de Hoornseweg, worden ongeveer negentig koeien gekeurd op uiterlijk en gebruikskenmerken.

Secretaris en woordvoerder van de organisatie Jaap Boon is tevreden over het aantal deelnemers. ,,Het is altijd de vraag hoeveel het er precies zijn, want er worden ieder jaar weer vaarzen aangemeld die nog niet afgekalfd hebben. Tegen de tijd dat deze dieren wel afgekalfd hebben, vlak voor de show, vallen er altijd wel weer enkele af omdat ze dan toch niet voldoende kwaliteit hebben voor de show. We hebben ook wel eens 120 koeien gehad bij de keuring, maar dan wordt het wel erg vol in de hal."

Alle dieren en bedrijven die deelnemen aan de show zijn verplicht gezondheid gecertificeerd IBR- en BVD-vrij, anders komen ze er niet in, en boeren die door de I&R-fraude geblokkeerd zijn mogen ook niet meedoen, maar dat is er gelukkig maar eentje. ,,Nieuw dit jaar, zijn de geldprijzen voor de winnaars," wijst Boon op een kleine organisatorische wijziging. ,,We zullen zien hoe dat gaat lopen. Je weet nooit goed hoe veranderingen uitpakken." Boon is wel blij dat de vorst woensdag weer voorbij is. Dat had echt problemen gegeven, bijvoorbeeld bij het wassen van de koeien. Hij weet ook niet wat de organisatie had gedaan bij aanblijvende vorst.