• Bert Westendorp

Windmolens in het bos

WIERINGERMEER De bouw van het windmolenpark in de Wieringermeer is in volle gang. Het nieuwe Windpark Wieringermeer telt straks bijna 100 windmolens, waarvan er vier in het door Staatsbosbeheer beheerde Robbenoordbos komen. Omdat hierdoor stukjes bos verloren gaan, hebben de provincie Noord-Holland en Nuon afspraken gemaakt over natuurcompensatie. Nuon gaat ruim 20.000 bomen aanplanten op een maisakker van 4 hectares aan de westkant van het Robbenoordbos.

Het windpark is een samenwerkingsverband van Windcollectief Wieringermeer, ECN en Nuon. De oude molens, die verspreid door de polder in de Wieringermeer zijn geplaatst, worden verwijderd. De nieuwe molens komen in strakke lijnopstellingen te staan en geven het landschap daardoor een rustiger aanblik. In april 2018 start het samenwerkingsverband met de civiele werken voor het nieuwe windpark.

Op dit project is de rijkscoördinatieregeling van toepassing. De minister van Economische Zaken neemt deze coördinatie op zich en neemt samen met de minister van Infrastructuur en Milieu een ruimtelijk besluit over de inpassing van het windpark: het zogeheten inpassingsplan.

Meer informatie is te vinden op de website WindparkWieringermeer.nl.