• Strijdbaar ziekenhuispersoneel op het plein voor de hoofdingang.

    Henk Cornelissen

Wie zorgt voor het personeel van het ziekenhuis?

DEN HELDER Voor de hoofdingang van het Noordwest Ziekenhuis werd dinsdag door het personeel korte tijd actie gevoerd voor een betere cao. Veelzeggend was dat het in de middagpauze gebeurde. Dan hebben de patiënten er niet teveel last van. Maar als de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen hun niet tegemoet komen, zullen de medewerkers er harder tegenaan gaan, belooft actieleider Gerhard Sipsma.

Henk Cornelissen

Al in maart liep de collectieve arbeidsovereenkomst af en de onderhandelingen voor een nieuwe zitten muurvast. Het loonbod van twee procent per jaar erbij is massaal weggehoond. ,,Wij eisen het dubbele!" roept vakbondsman Fred Seifert en op spandoeken staat zelfs vijf procent als looneis geschreven. Maar het gaat om meer, veel meer dan een beter salaris. Ook de arbeidsomstandigheden moeten beter. ,,Wij werken met hart en ziel om de patiënten de beste zorg te geven. Alleen, wie zorgt er voor ons?" werpt Ashley Kolster, woordvoerder van de actiegroep, maar eens in het midden.

Werkdruk

,,Er is enorm hoge werkdruk. Als collega's ziek zijn moeten wij zelf de gaten opvullen. Dat betekent dat we allemaal extra diensten draaien. We draaien ook extra diensten om ervoor te zorgen dat iedereen op vakantie kan. Onze onregelmatigheidstoeslag hoort een beloning te zijn, omdat we werken als iedereen slaapt, maar we hebben hem tegenwoordig nodig om rond te komen, want ons loon stelt weinig voor. Er zijn extra miljoenen beschikbaar gesteld voor de zorg, maar wij zien er niets van; alleen maar bezuinigingen. De roosters worden 28 dagen van tevoren bekend; alle collega's met kinderen moeten zich een slag in de rondte ruilen om wat te regelen voor het thuisfront. In pauzes moeten we vaak doorwerken. Ik loop 'de bellen' met een halfvolle mond, want er is niet genoeg personeel om de bellen in de pauze op te vangen. We moeten met minder meer bereiken. De kwaliteit van de zorg komt regelmatig in het geding. We zijn het beu, onder deze omstandigheden te moeten werken."

Roofbouw

Twee gemeenteraadsleden verschijnen ten tonele om het stakende personeel een hart onder de riem te steken. Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) en Edwin Krijns (CDA) vertellen wat het ziekenhuispersoneel voor hen heeft betekend in tijden van lief en leed. Assorgia prijst het personeel dat in onzekere tijden, onder meer door de fusie met 'Alkmaar', altijd pal voor de patiënten heeft gestaan en wijst op de slechte bouwkundige staat van het hospitaal. Ook dat nog. ,,We verwachten van de Raad van Bestuur leiderschap en direct contact met de werkvloer; niet via managers," betoogt hij. ,,De roofbouw van de ziekenhuizen op het eigen personeel moet stoppen!" roept Krijns tegen het honderdtal medewerkers dat naar buiten is gekomen.

Een tweede actie is aangekondigd voor 15 oktober. Dan gaat het ziekenhuispersoneel zondagsdiensten draaien, wat inhoudt dat alleen het hoognodige wordt gedaan, enkel in spoedgevallen wordt geopereerd en de polikliniek dichtblijft.