Voor hospice op de fiets naar Santiago de Compostela

WIERINGERWERF In vijf weken fietsten Jeff Leever en Lian Bart uit Wieringerwerf 2648 kilometer. Het echtpaar vertrok half juli vanuit woonplaats Wieringerwerf naar Santiago de Compostela. Een tocht om geld in te zamelen voor de stichting Hospice Hollands Kroon. ,,We hadden dit altijd al willen doen, maar nooit de tijd gevonden. Nu lukte het wel om tijd vrij te maken en was er ook een goed doel dat we aan deze tocht konden koppelen, namelijk de bouw van een hospice in Westerland. Mijn man en ik hebben allebei in het verleden een partner verloren aan kanker, dus we weten maar al te goed hoe belangrijk goede en liefdevolle zorg is in die laatste levensfase. Voor sommige mensen of door omstandigheden kan het moeilijk zijn om dat thuis te blijven doen. Dan is een hospice de uitkomst," vertelt Lian Bart.

Ernst Buning

,,Tijdens onze tocht bleven we ons verbazen hoe mooi de omgeving is. Je ziet op de fiets zo veel meer dan wanneer je met de auto rijdt! Dat begon al in Nederland, waar we met pontjes kanalen en rivieren overstaken en konden genieten van het prachtige Hollandse landschap. We hadden drie boekjes van pelgrim Clemens Sweerman bij ons waarin de route precies beschreven stond. Per dag keken we steeds hoe ver we wilden gaan. Dat was afhankelijk van het weer, de hoeveelheid en steilte van heuvels en bergen, de bezienswaardigheden onderweg en natuurlijk ook van hoe wij ons voelden. 's Avonds regelden we dan de overnachting voor de volgende dag: in een pelgrimsherberg, klooster, hostel of B&B. Dat ging altijd prima. Onderweg kwamen we natuurlijk andere 'pelgrims' tegen. Dat waren vaak heel mooie ontmoetingen. Veel mensen lopen de route naar Santiago de Compostela om iets te verwerken, bijvoorbeeld het verlies van een dierbare of om te overdenken hoe ze een nieuwe stap in hun leven gaan zetten."

..Een bijzondere ervaring was onze ontmoeting met een Italiaans gezin. Onderweg stopten we bij een terrasje om koffie te drinken, toen een vader, moeder en twee kinderen met bepakking kwamen aanlopen. Het jongetje trok met zijn been. Ze kwamen bij ons zitten en het jongetje, ik denk dat hij zo'n jaar of 10 was, vertelde in het Engels dat hij ontzettend veel pijn aan zijn been had. Zijn ouders keken heel bezorgd en bevestigde met een paar woorden in gebroken Engels dat dit het einde van hun tocht betekende. Ik ben toen op de grond naast hem gaan zitten en heb ernaar gekeken. In mijn reistas had ik kinesiotape. Dat heb ik aangelegd. Toen trok de pijn weg en kon hij weer lopen. Iedereen in tranen: jongen blij dat zijn pijn weg was, ouders dankbaar dat ze de tocht konden voortzetten en ik geëmotioneerd omdat ik ze had kunnen helpen. Onderweg zijn wij zelf ook nog goed geholpen: het was snikheet en onze watervoorraad was op. Wij hebben toen ergens aangebeld en zijn heel gastvrij en vriendelijk ontvangen. Het water dat we kregen zat in een zelfde beker als mijn broer vroeger ooit uit Frankrijk had meegenomen. Dat raakte mij diep, want mijn broer is 15 jaar geleden overleden. Het voelde net alsof hij er even bij was. We waren tijdens onze pelgrimstocht te volgen via Facebook: Pelgrims Jeff en Lian op Pad. Het was een reis die ik nooit meer zal vergeten. Bovendien hebben we tot nu toe al bijna € 4.500,- opgehaald, en doneren is nog steeds van harte welkom, elke euro is voor het hospice. Het bedrag gaan we eind augustus aan de organisatie schenken. Een waardevolle afsluiting van een heel bijzondere reis!" aldus Lian Bart.