• Ook insecten zijn afhankelijk van jouw plantje waardoor je onderdeel bent van de natuur.

    Paula Seijbel
  • Alles in de tuin speelt zich voor en langs de boerderij af.

    Paula Seijbel
  • Met haar tuin wil Martina graag anderen attenderen op de schoonheid van de natuur. 'Tegels eruit, planten erin', is haar devies.

    Paula Seijbel

Tuinieren is een sportschool, vindt Martina van den Bosch

SLOOTDORP Ze is plantengek en enthousiast. Als ik op een zonnige ochtend het pad oprijd is ze een haag aan het snoeien. ,,Let niet op de troep", verontschuldigt ze zich. De 48-jarige Martina van den Bosch woont sinds tweeënhalf jaar aan de Slootweg. Ze heeft samen met Erik Brak een samengesteld gezin. Friese Stabij Tetsie en schildpadpoes Zorro dartelen levenslustig om ons heen als we een rondje tuin doen. Een feestje om door deze bloemenzee te lopen, te ruiken en te ervaren.

Paula Seijbel

Martina is op een boerderij in het Noord-Hollandse Muiden opgegroeid. Met ouders die net als zij enorm van tuinieren houden. ,,Als kind had ik een eigen tuintje vol met bloemen. Guldenroede en Springbalsemien. Onkruid, ik vond het prachtig". Na haar middelbare school koos ze voor de opleiding bloemist/winkelier. Uiteindelijk heeft ze diverse jaren als tuinadviseuse bij de exclusieve kwekerij 'De Limieten' in Huizen gewerkt. De liefde bracht haar naar de Wieringermeer.

De rolverdeling aan Slootweg 1 is eenvoudig. Martina doet alles in de tuin. ,,Behalve maaien". Het grove werk als hagen planten laat ze aan Erik over. De tuin is 3.000 m2. Zelf karakteriseert ze haar tuin als een boerderijtuin. ,,We hebben een boomgaard, moestuin, bloementuin en een stukje bostuin. Alles speelt zich voor en langs de boerderij af". In de boomgaard staan decennia oude appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen. ,,Ik ben nog lang niet klaar met deze tuin. Het was eerst een landschapstuin. Momenteel probeer ik om verschillende delen meer in elkaar over te laten lopen". Behalve mooi, moet haar tuin gebruiksvriendelijk zijn. ,,Je moet eruit kunnen eten en bloemen plukken en erin spelen en voetballen. De kinderen van Erik en Martina willen ook nog wel eens lekker crossen over de verschillende paadjes".

Martina omschrijft haar tuin als romantisch en weelderig. Losse beplantingen zoals Knautia macedonica, een plant met een losse structuur in lila en wijnrood, afgewisseld met heesters en hier en daar eenjarigen. Door verschillende coulisses te creëren wordt het geheel spannend. ,,Je kunt door de beplanting heen kijken naar de volgende plant. De tuin krijgt hierdoor ook veel meer diepte. De Verbena leent zich met haar doorzichtige structuur hier bij uitstek voor. Een geweldige plant die met haar twee meter lange stelen dansend in de wind je iedere keer enthousiast begroet".

Doordat Martina plantengek is, wil ze zoveel mogelijk planten op een stuk grond. Hierdoor wordt de tuin arbeidsintensief. ,,Of dat verstandig is met het oog op de toekomst, weet ik niet", knipoogt ze. ,,Tuinieren is een enorme sportschool. Ontspanning, beweging en als je je verdiept in plantkunde en bodemstructuur een goede hersengymnastiek".

Momenteel zet ze haar nieuwe aanwinsten er maar wat in met de bedoeling om ze, als de basisstructuur er is, te herplanten op vorm en kleur. ,,Wanneer ik voor iemand anders een beplantingsplan maak, houd ik mij aan de regels. Bij mijzelf is dat ver te zoeken. Ik word verliefd op een plant, schaf deze aan en poot hem op een plek. Het begeren is groter dan het verstand".

Alle planten hebben volgens Martina hun charme mits op een juiste plek neergezet. Voorkeur voor standplaats en bodemstructuur zijn belangrijk. ,,Schaduwplanten kunnen door hun mooie bladvorm, bladstructuur of bladkleur een onaantrekkelijke, donkere hoek in de tuin veel mooier maken. Toppers daarin zijn Kirengeshoma palmata (Japanse wasbloem) en Geranium Nodosum. Van de zonaanbidders heeft de dahlia mijn voorkeur. In alle kleuren verkrijgbaar, rijkbloeiend en leent zich bij uitstek om in boeketten te verwerken".

Met haar tuin wil ze graag anderen attenderen op de schoonheid van de natuur. 'Tegels eruit, planten erin', is haar devies. ,,Beplanting geeft zoveel meer waarde. Genieten van wat groeit en bloeit. Je plant een zaadje dat zich ontwikkelt tot een plant. Over de power die hierin schuilt kan ik mij iedere keer weer verbazen. Ook insecten zijn afhankelijk van jouw plantje waardoor je onderdeel bent van de natuur".

Tips voor beginnende tuinders heeft ze zeker. ,,Niet in een keer je tuin vol zetten. Kijk per seizoen wat er bloeit en groeit. Hierdoor ontstaat een gevarieerde tuin waar steeds wat bloeit. Kijk altijd naar de grondsoort waar een bepaalde plant goed op kan gedijen om teleurstellingen te voorkomen. Werp een blik op de tuin van de buren om te zien welke planten het daar goed doen".