• BDUmedia

Geen Wieringer Courant door faillissementsaanvraag

BARNEVELD BDU Holding vraagt het faillissement aan voor haar bv in Alkmaar. Volgens de directie is deze ingrijpende stap onvermijdelijk om de continuïteit van andere bedrijfsonderdelen te waarborgen. Onder de BV in Alkmaar vallen de lokale titels Westfries Weekblad, Wieringer Courant, Schager Weekblad, Alkmaars Weekblad, De Duinstreek, Nieuwsblad De Koerier, Nieuwsblad voor Castricum, Nieuwsblad de Kennemer, Nieuwsblad de Zaankanter, De Krommenieër, Het Gezinsblad, Helders Weekblad, CTR Hollands Kroon en hun sites. Wieringer Courant zal door deze stap vandaag (dinsdag) niet verschijnen.

De medewerkers zijn maandag 16 september geïnformeerd over deze noodzakelijke maatregel. De werkzaamheden zijn per direct gestaakt. De personeelsleden van kantoor Alkmaar zijn per direct werkloos. Het faillissement heeft ook gevolgen voor de overige bedrijfsonderdelen van Koninklijke BDU. Directeur-uitgever Heiko Imelman: "Door het wegvallen van werkzaamheden ontkomen we niet aan een reorganisatie, waarbij arbeidsplaatsen verloren gaan. De medewerkers zijn hierover geïnformeerd."

De BV in Alkmaar was al lange tijd verlieslatend door concurrentie in de markt en tegenvallende advertentie-inkomsten. Imelman: "De voorbije periode is geprobeerd dit bedrijfsonderdeel boven water te houden, helaas zijn we daar niet in geslaagd. We zagen dan ook geen andere uitweg dan het aanvragen van het faillissement. Als we deze stap niet zetten, komt de continuïteit van de andere bedrijfsonderdelen in gevaar." Na de uitspraak van het faillissement - dinsdag 17 september - is de afhandeling in handen van de curator.

De vijftien lokale titels zijn sinds 2017 in handen van BDUmedia. De Barneveldse uitgever nam in dat jaar de uitgaverechten over van Telegraaf-dochter Holland Media Combinatie (HMC). Ook voor uitgever Telegraaf Media Groep bleek het lastig om het huis-aan-huisbladen portfolio winstgevend te exploiteren.

"Met het nemen van genoemde maatregelen wordt de continuïteit en het toekomstperspectief van de vennootschap verstevigd", meent Imelman.