• Onder toeziend oog van vader Chris en de veteranen, onthullen Brent en Melle Dijkshoorn het informatiebordje aan de eerste herdenkingspaal.

  Henk Cornelissen
 • Philip, Susan en Alan Plumb, vertegenwoordigers van de familie Heslop, waren onder de indruk van het eerbetoon aan de geallieerde vliegers.

  Henk Cornelissen
 • Philip Plumb toont burgemeester Rian van Dam het boek dat hij heeft gemaakt en eigenlijk nog steeds niet af is.

  Henk Cornelissen
 • Dirk Bak speelde aan het Wagenpad het Wilhelmus en 'God save the Queen'.

  Henk Cornelissen
 • Onder toeziend oog van Mark Hakvoort legt Philip Plumb een krans van papieren 'poppies' bij de oorlogsgraven in Middenmeer.

  Henk Cornelissen
 • Henk Homan, beheerder van de oorlogsgraven in Hollands Kroon, legt een krans namens de gemeente.

  Henk Cornelissen
 • Riet Miedema, voorzitter van het Historisch Genootschap Wieringermeer, eert de gesneuvelde geallieerden met een bloemstuk.

  Henk Cornelissen
 • Een politieagent en twee Duitse officieren in 1941 bij het ontplofte toestel aan het Wagenpad.

  Hans Nauta

Eerste herdenkingspaal staat

WIERINGERMEER De eerste herdenkingspaal, waarmee wordt herinnerd aan de in de Tweede Wereldoorlog op grondgebied van Hollands Kroon neergestorte vliegtuigen en hun bemanningen, is geplaatst. Zaterdagmiddag was de onthulling aan het Wagenpad, nabij de plek waarboven op 13 juni 1941 een Engelse bommenwerper werd neergeschoten. Alle vijf bemanningsleden kwamen destijds om het leven. Een van hen was de bommenrichter Geoffrey Heslop (22). Een vertegenwoordiging van zijn familie was zaterdag bij de plechtigheid aanwezig.

Henk Cornelissen

De gemeente Hollands Kroon, met inbegrip van stukken Waddenzee en IJsselmeer, telt veertig plekken, waar vliegtuigen van geallieerden zijn neergestort. De vorig jaar door Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn opgerichte stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon wil bij elk van die locaties een paal met informatie plaatsen. De eerste tien zijn inmiddels besteld.

Engelse bezoekers

De drie Engelse bezoekers werden zaterdagmiddag bij het Historisch Genootschap Wieringermeer verwelkomd door voorzitter Riet Miedema, voorzitter Mark Hakvoort van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon en burgemeester Rian van Dam. Philip Plumb - hij komt uit Lyes Green, een dorp dichtbij Bath - deed het woord namens de gasten. ,,Geoffrey was een oom van mijn vrouw, maar zij is niet meegekomen. Haar zus is onlangs weduwe geworden en moet worden geholpen met verhuizen. We zouden eigenlijk met de twee echtparen zijn gekomen, maar door het overlijden van mijn zwager heeft het niet zo mogen zijn. In plaats daarvan heb ik mijn broer Alan en mijn zus Susan meegenomen."

75 jaar bevrijding

,,De reden van uw bezoek is droevig, maar niettemin zijn we blij en vereerd met uw komst," zegt burgemeester Van Dam tot de drie Engelsen. ,,Volgend jaar vieren we dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd. Daarvoor worden met de scholen al plannen gemaakt. Wij vinden het belangrijk onze vrijheid te vieren en de mensen, die daarvoor hun leven hebben gegeven, te herdenken. De herdenkingspalen gaan ons daarbij helpen. Zij gaan het verhaal vertellen van de gebeurtenissen op de drukke vliegroute tussen Engeland en Duitsland, over het IJsselmeer." Ineke Swier vertelt in het Engels de geschiedenis van de fatale vlucht. Philip Plumb is onder de indruk van de manier waarop de oorlog hier wordt herdacht en van de tientallen aanwezigen. ,,Het is zinvol de geschiedenis voor volgende generaties te bewaren," zegt hij tegen de vrijwilligers van het Genootschap. ,,Ik probeer dat ook in mijn woonplaats, maar ik mag blij zijn als een kwart van dit aantal mensen komt opdagen als ik eens wat organiseer."

Luchtvaartmuseum

De zaak kwam bijna twee jaar geleden voor hem aan het rollen, toen hij een luchtvaartmuseum had bezocht. ,,Daar zagen we een Spitfire staan. 'Vloog jouw Oom Geoffrey ook niet in een van die dingen?' vroeg ik aan mijn vrouw. Dat was een bommenwerper, maar het maakte me wel nieuwsgierig en ik ben op zoek gegaan naar informatie. Al gauw kwam ik in contact met Mark Hakvoort, die veel gegevens heeft verzameld. Zo wist ik drie weken later ineens heel veel. Van alles wat ik nu heb, heb ik een boek samengesteld, hoewel dat eigenlijk nog niet af is, want mijn zoektocht houdt niet op. Maar ik laat hier wel een exemplaar achter voor het Genootschap. Voor ons is het een eer dat we hier mogen zijn, om de 'crash site' te bekijken en onze gedachten daarover te laten gaan."

Op weg geholpen

Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn zijn de oprichters van de stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. Veertig palen bij plekken waar oorlogsvliegtuigen van de geallieerden zijn neergestort, dat bleek iets ingewikkelder dan gedacht. ,,Maar de gemeente heeft ons goed op weg geholpen en voor mei 2020 hebben we tien herdenkingspalen staan," vertelt Dijkshoorn, onder dankzegging aan de Rotaryclub en andere organisaties en particulieren, die dat mogelijk hebben gemaakt. ,,Vijf mannen hebben op deze plek hun leven gegeven voor onze vrijheid en we hopen dat door deze herdenkingspaal die gebeurtenis nooit wordt vergeten." Dijkshoorn noemt de namen van de omgekomen bemanningsleden, waarna Dirk Bak het Wilhelmus en 'God save the Queen' speelt.

De slachtoffers van deze crash zijn uiteindelijk begraven in Bergen op Zoom. In Middenmeer liggen negen geallieerde vliegers begraven, omgekomen bij andere incidenten. Daar werden aan het eind van de middag kransen gelegd door Philip Plumb en door Henk Homan van de gemeente Hollands Kroon. Dirk Bak speelde hier de Last Post waarna twee minuten van stilte volgden. Tenslotte zorgde Uitvaartverzorging Wieringermeer in het uitvaartcentrum voor een kopje koffie. ,,Een passend einde van deze bijzondere middag," aldus Mark Hakvoort..