• DWOW in de aanval. De Wieringerwervers zijn weer terug in de derde klasse. Zullen ze zich daar nu langer handhaven?

    Dick Helmerhorst

Eerste elftallen beginnen volgende week aan competitie

WIERINGEN/WIERINGERMEER Het voetbalseizoen is nu ook voor de amateurs begonnen. De competitie begint voor de standaardteams volgende week. Dit weekeinde zijn er nog bekerwedstrijden, waarvoor de ploegen in poules zijn ingedeeld. Hoe staan ze ervoor? Wie zijn uit de selectie vertrokken en wie zijn erbij gekomen? En wat zijn de ambities?

Brian Wijker

Veel aandacht zal uitgaan naar DWOW, dat na twee seizoenen weer is gepromoveerd naar de derde klasse. Vier jaar geleden kwam het daar zeer verrassend terecht, na aan degradatie te zijn ontsnapt - dat kan met een periodekampioenschap - en wist het zich een seizoen te handhaven. Na de degradatie van twee jaar geleden wilde DWOW zo snel mogelijk weer terug naar het hogere niveau en nu gaan we zien hoe de ploeg daar stand kan houden. Succes zal ook hogerop willen, maar miste vorig seizoen de boot en Flevo mocht zich door een administratieve handeling van de bond handhaven. En dan: zullen CV Wieringermeer en Wiron weten te ontkomen aan het laagste niveau in het zaterdag- respectievelijk zondagvoetbal? Tijd voor een rondje langs de velden.

DWOW

,,We hopen dat we in de middenmoot kunnen eindigen,'' zo bijt DWOW-bestuurder Edwin Zomerdijk het spits af, omdat coach Gregory van Sauers niet bereikbaar was voor een reactie. DWOW, dat vorig seizoen met een straatlengte voorsprong kampioen werd in de vierde klasse A, heeft de selectie deze zomer weten te versterken met rechtsbuiten Martijn van Oers (vorig seizoen bij Purmersteijn) en oud-Hollandia-speler Darryl Osborne (Spartanen). ,,'Maar daartegenover staat wel weer het vertrek van Yoran Kluvers, die naar Amsterdam is verhuisd en bij Swift is gaan voetballen," besluit Zomerdijk, die bij het eerste van DWOW tevens fungeert als grensrechter. Kluvers speelde ruim twintig jaar in het blauw-wit van DWOW en was in de afgelopen jaren goed voor een flink aantal treffers en assists. DWOW opent de competitie als nieuwkomer met een uitwedstrijd bij Hollandia T in Tuitjenhorn. Een week later ontvangt de ploeg het altijd lastige Hauwert '65.

Succes

Succes slaagde er vorig seizoen niet in promotie af te dwingen naar de zondagse derde klasse. Dit jaar wil het team van coach Wouter Rood een nieuwe poging wagen. ,,Onze doelstelling is in principe bovenin mee te draaien," zegt de oefenmeester. Met het vertrek van aanvaller Kevin de Bruin - hij koos deze zomer voor een terugkeer naar Wieringermeer - verliest Succes een belangrijke kracht. Rood: ,,Maar met het doorschuiven van enkele talentvolle jeugdspelers, hopen we goed voor de dag te komen.'' Succes trapt op 22 september af met een leuke affiche. VV Dirkshorn komt op bezoek in Hippolytushoef. Dit weekeinde speelt Succes eerst nog een bekerduel, eveneens in eigen huis, tegen Sporting Andijk, dat samen met DWOW aan de leiding gaat in de poule.

Wiron

Ook bij Wiron zet men hoger in dan waar het in het afgelopen seizoen eindigde. Geruime tijd voor het einde van de competitie moesten de Oeversen afstappen van hun promotiewens. Trainer Reinier Wagner zag zijn ploeg in zijn eerste jaar goede wedstrijden afwisselen met minder goede duels. En ondanks dat Wiron de kopgroep in de eerste seizoenshelft prima kon bijbenen, vergooide de ploeg op het einde van de rit door een slechte serie al haar kansen. Dit jaar hoopt de ploeg dichter bij promotie naar de vierde klasse te komen. ,,We hebben een aantal oud-jeugdspelers terug weten te halen. Er is nu een grotere groep beschikbaar ten opzichte van vorig jaar. Ook hebben we een aantal jongens uit de onder-18 doorgeschoven,'' vertelt Wagner. Een echte doelstelling uitspreken, vindt de coach lastig. ,,Het doel is breder. We willen drie seniorenteams in de lucht houden en het plezier behouden door ook buiten het voetbal om meer activiteiten te gaan ondernemen. Om het enthousiasme en de motivatie te vergroten. Uiteindelijk willen we met het eerste elftal tot de laatste speeldag meedoen om de bovenste posities.'' De eerste signalen van de equipe uit Den Oever zijn in ieder geval positief. Wagner: ,,Dinsdag had ik vijftien man op de training. Anderhalf uur volle bak met voetbal bezig geweest. Dat is vorig seizoen maar één keer gebeurd.'' Voor Wiron begint de competitie met een uitduel bij Oudesluis. Dit weekeinde wacht een goede generale repetitie, als in het bekertoernooi een uitduel wordt afgewerkt bij DWOW. Wiron heeft de eerste twee bekerwedstrijden verloren en is in dat opzicht na zondag uitgevoetbald.

Wieringermeer

Net als Wiron, probeert ook Wieringermeer - zij het in de zaterdagcompetitie - weg te komen uit de onderste amateurdivisie. Hoewel de ploeg vorig jaar bij tijd en wijle best goed voor de dag kwam en promotie niet ondenkbaar was, bleek de adem toch te kort. Doordat in de vierde klasse veel is geschoven met teams, is het voor Wieringermeer-trainer Dave Zeilemaker nog moeilijk in te schatten waar hij zijn ploeg op het einde van de rit terug zal zien. ,,We starten in een mooie competitie met veel nieuwe teams,'' zegt hij. ,,Wat onze plek daar zal zijn is dus even afwachten, maar we streven uiteraard naar het hoogst haalbare. Dan zet ik in op een plek in de nacompetitie om promotie naar de derde klasse. Wat een realistische doelstelling is zullen we vlot weten, want we hebben een lastige competitiestart voor de boeg.'' En daar is niets aan gelogen, want met duels tegen Sporting Krommenie (uit, 21 september) en Alcmaria Victrix (thuis, 28 september) treft Wieringermeer direct ploegen met vergelijkbare ambities. Toch gaat Zeilemaker uit van eigen kracht. ,,We hebben genoeg doelpunten in onze selectie zitten, de aandacht zal dus vooral gericht zijn op hoe we gaan verdedigen. Binnen de club gebeurt momenteel veel en er hangt een goede, positieve sfeer. Dat is ook te merken op het trainingsveld, waar op dit moment veel spelers rondlopen voor het eerste én tweede elftal. Dat was vorig seizoen wel anders en is heel belangrijk voor een club als Wieringermeer,'' aldus Zeilemaker.

Flevo

Tot slot gloort ook bij Flevo in Middenmeer hoop op betere tijden. Hoewel de ploeg in het afgelopen seizoen onder leiding van coach Pieter Reijne vaak opkrabbelde na een tegenvaller, vertrok de coach bij de vierdeklasser. Mario van der Hert, die ZAP 2 trainde, is zijn opvolger. Aan een voorspelling wil Van der Hert zich niet wagen. ,,We willen hoger eindigen dan vorig jaar, herkenbaar aanvallend voetballen en meer spelplezier in de groep brengen." Flevo is op de eerste competitiedag nog vrij, een week later is Texel '94 thuis de eerste tegenstander.