• Chris Dijkshoorn, Anita Blijdorp en Mark Hakvoort (v.l.n.r.) krijgen een attentie van Rein Koolen (op de rug gezien).

    Ina Hoogenbosch-Glas

Over herinneren en herdenken

WIERINGERWERF De themadag van het Historisch Genootschap Wieringermeer stond ditmaal, in de week waarin velen aan de onderwaterzetting teruggedacht zullen hebben, in het teken van herinneren en herdenken. Volgend jaar zal 75 jaar vrijheid worden gevierd.

Ina Hoogenbosch-Glas

Voor de pauze sprak Anita Blijdorp over herdenken, aan de hand van foto's en gegevens over 75 jaar vrijheid. In een presentatie liet ze zien dat er nog wel meer te herdenken valt, bijvoorbeeld dat vrouwen nu honderd jaar kiesrecht hebben en dat iedere meerderjarige hier in vrijheid kan stemmen voor, bijvoorbeeld, onlangs Provinciale Staten en de waterschappen en binnenkort het Europees Parlement.

Wapendroppings

Haar vader, Bas Blijdorp, heeft haar veel verteld over de oorlog en de onderwaterzetting. In de schuur bij haar thuis lagen oude helmen en ze wilde weten waar die vandaan kwamen. Ze herinnerde aan het verzet en de wapendroppings, de hulp aan vliegeniers en de hulp aan de onderduikers. Een filmpje over de herdenking van de wapendroppings sprak tot veler verbeelding. Een stukje over het inzamelen van geld voor de deelnemers aan de spoorwegstaking in 1944 door dominee Slomp en de acties hiervoor door de heer Giesen gaf weer een andere blik op de oorlog. Er zijn in de ruimte van het Historisch Genootschap in de Cultuurschuur twee vitrines gevuld met dit thema.

Vliegtuigcrashes

Na de pauze vertelden Mark Hakvoort en Chris Dijkshoorn, van de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon, over de vliegtuigcrashes in de Wieringermeer en bij Kolhorn. Chris was nieuwsgierig geworden doordat hij in zijn pas gekochte huis in het dak aan de binnenkant vreemde constructies zag. Hij ontdekte dat er in de oorlog een bemanningslid van een vliegtuig door het dak was gevallen nadat hij uit zijn toestel was gesprongen. In Hollands Kroon zijn veertig vliegtuigen neergekomen. In juni komt er weer een familie over om een omgekomen bemanningslid te herdenken.

Herdenkingspalen

De stichting van Mark en Chris heeft als doel de herinnering aan deze gebeurtenissen levend te houden door op de plekken, waar vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, herdenkingspalen te plaatsen. Zulke palen zijn al in de Noordoostpolder te zien. Er zullen er eerst tien van worden geplaatst in Hollands Kroon. Bij elke herdenkingspaal wordt een paneel geplaatst met informatie over het vliegtuig en de bemanning. De palen worden opgenomen in een verhalenroute en door een fietsroute aan elkaar gelinkt.

Steun

Voor de aanschaf van deze palen met toebehoren heeft de stichting nog wel geld nodig. Wie dit doel wil ondersteunen, kan per e-mail contact opnemen met de stichting (info@shhk.nl). De twee initiatiefnemers nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.