nubo motors

12-09-2019, 12:36 | Lezersnieuws | Johan

Nubo Motors op Norton Manx eiland Manx Classic TT 2019. (verkorte versie)

Op maandag 26 augustus 2019 om 13.00 uur ging voor Wieringer Gerard Numeijer een ultieme wens in vervulling. In een zogenaamde Classic TT Lap of Honour mocht hij met startnummer 115 op zijn Norton Manx uit 1957 starten. Op het circuit dat het oudste motorracecircuit ter wereld is en dateert uit 1907. Midden in de Ierse Zee werd 112 jaar geleden een traditie geboren die tot op de dag van vandaag stand houd. De Tourist Trophy of TT was in eerste aanleg bedoeld als een prijs voor de deelnemer die een demonstratierit wist uit te rijden. De gedachte er achter was, dat het winnende fabrikaat de gewone man/tourist zou aanspreken en die vervolgens dan ook zou gaan kopen. In de loop van de tijd stuurden fabrieken teams naar het eiland en werd het een race over de openbare weg voor motoren. Voor Formule I raceauto's is dit vergelijkbare evenement het stratencircuit van de Grand Prix van Monaco.

Het is bijna een open deur intrappen bij de vraag welk motorrijwielmerk, met een eencilinder viertakt als basisontwerp, de meeste successen op de wegrace-circuits heeft behaald en met trots de slogan "the unapproachable" (de ongenaakbare) voerde. James Lansdowne Norton de founding father van de engelse motorenindustrie, was de man die zijn naam zou geven aan wellicht het meest bekende motormerk aller tijden.

Het type motor was/is een zogenaamde Norton Manx. Op het eiland Man leeft een kattensoort met een korte staart. De racers van Norton hadden een kort achterspatbord en zodoende ontstond mede door de vele overwinningen voor dit type de naam Norton Manx. Piet van Wijngaarden scoorde met het originele ontwerp in 1925 de overwinning tijdens de 1ste Dutch TT van Assen. Dit type werd geraced tot aan het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw. Grootheden als Stanley Woods/Geoff Duke en Mike the Bike Hailwood reden er op. Gerard Numeijer is de eigenaar van zo'n klassieke Norton Manx uit 1957. Je kunt je dus voorstellen wat voor kick dat geeft als je met gelijk gestemde zielen over het eiland Man mag rijden met een 62 jaar oude Norton die met gemaak nog 200 km/u rijdt. Ondergetekende was samen met een vriend getuige van dit feit en als voorzitter van de Norton Club Nederland en oud inwoner van de Wieringermeer ben ik aan mijn stand verplicht om mijn grote voorbeeld in het zonnetje te zetten. 

Zie ook email met foto's

Vriendelijk groeten Johan Swieringa vanuit een zonning Harlingen