• Pim van der Welle en Thijs den Hollander leggen met burgemeester Jaap Nawijn de krans van de gemeente Hollands Kroon.

    Henk Cornelissen

Een stilte die alles zegt

HIPPOLYTUSHOEF Ongeveer tweehonderd mensen hebben vrijdagavond de Dodenherdenking op Wieringen bijgewoond. Deze begon met een herdenkingsdienst in de Hippolytuskerk, gewijd aan de bommen, die in de oorlog werden afgeworpen op Westerland door aangeschoten Britse vliegers, die gewicht kwijt moesten om het thuisland te kunnen bereiken. Daarbij kwamen in totaal vier Westerlanders om het leven.

Henk Cornelissen

Na de plechtigheid in de Hippolytuskerk volgde, onder aanvoering van burgemeester Jaap Nawijn en zijn echtgenoot, een stille tocht met de kerkgangers naar de begraafplaats Zandburen, waar veertien geallieerden begraven liggen. Daar vormden de militaire veteranen een erewacht. Nadat trompettist Dirk Bak uit Westerland de taptoe had geblazen, was het twee minuten stil.

Vervolgens legde Nawijn met de jongeren Pim van der Welle en Thijs den Hollander een krans. Dick Doornik bracht een bloemenhulde namens de veteranen, waarna de overige bezoekers aan de geallieerden eer mochten brengen.

Ook werden, buiten het protocol, bloemen gelegd bij de kort voor het einde van de oorlog gefusilleerde Wieringer verzetsman Marten Snoodijk. Tenslotte brachten de veteranen nog een hulde bij het monument ter nagedachtenis van de vier Wieringers, die omkwamen tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië.

Daarmee kwam een einde aan een waardige herdenking, met een stilte van twee minuten, die alles zei. Deze week is geconstateerd dat er weer wat meer belangstelling is voor de Dodenherdenking, wellicht doordat er stemmen zijn opgegaan om deze anders in te richten. Bijvoorbeeld met aandacht voor de slachtoffers die Nederland zelf heeft gemaakt, in de strijd om onafhankelijkheid van Indonesië. Dat leidde zelfs tot een rechtszaak, over de mogelijke verstoring van de nationale herdenking in Amsterdam. Misschien is het beter voor dat laatste een andere dag aan te wijzen dan de vierde mei.