• De garnalen worden naar de 6,8 mm-zeef geleid.

    Henk Cornelissen
  • Wilbert Schermer Voest (LNV) tegen Hans Machielsen (links): ,,De juridische grondslag ontbreekt."

    Henk Cornelissen
  • Johan Nooitgedagt (links) tegen Erik Rotgans van de WR 54: ,,MSC moet de standaard worden."

    Henk Cornelissen

Bij MSC aangesloten garnalenvissers willen gelijk speelveld

DEN OEVER Om inzicht te geven in het certificeringsproces van de MSC (Marine Stewardship Council, Raad voor Zeebeheer) voor de garnalenvisserij, maakten we vorige week vrijdag vanuit Den Oever met de betrokken partijen een tochtje over de Waddenzee op de kotter WR-54.

Met de handel, wetenschappers, het ministerie en maatschappelijke organisaties zijn de vissers op één lijn gekomen en is een managementplan opgesteld. Daarin staan afspraken om het garnalenbestand gezond te houden en om minimale invloed op het overige zeeleven uit te oefenen, aldus Johan Nooitgedagt, vicevoorzitter van de Coöperatieve Visserijorganisatie. ,,Om MSC-certificering te behalen en te behouden vist de garnalenvloot nu met netten met een grotere maaswijdte, gebruikt ze een extra zeefnet, maken de vissers minder visuren en registreren ze de bijvangst."

De vissers willen graag beloond worden, in de vorm van een betere prijs dan de 'freeriders'. Dat zijn de Belgen, die niet hebben willen meedoen, en enkele Nederlandse vissers die niet zijn aangesloten bij een organisatie. De garnalen zijn schaars en dat helpt niet, zegt Kees Machielsen van handelsorganisatie Vebega. ,,Een betere prijs was wel het idee, maar het gaat er vooral om dat je mag vissen in een natuurgebied. Dat is geborgd met een MSC-label. De freeriders hoeven zich er niet aan te houden, maar in de afslagen kun je sturen op de maat van de garnalen. Ik vind niet dat de handel scheidsrechter moet zijn. Voor iedereen zouden dezelfde regels moeten gelden en daarvoor moet je bij de politiek zijn."

Dat vindt ook Nooitgedagt. ,,Voor het MSC-keurmerk zijn we een minimale pantseromvang van 6,8 millimeter overeengekomen, maar wettelijk is 6,5 toegestaan. Dat betekent, dat de freeriders nog altijd kleinere garnalen mogen aanvoeren. Er is geen gelijk speelveld." Machielsen bestrijdt dat er kleinere garnalen op de markt komen. ,,De visafslagen zeven op een minimummaat van 6,8 millimeter; niet alleen in Nederland, ook in België," beweert hij. Maar er worden ook garnalen door kleinere handelaren opgehaald. Die gaan niet over de zeef van de visafslag. Nooitgedagt: ,,Als jij in een restaurant kleine garnaaltjes in je cocktail ziet, moet je maar eens vragen waar die vandaan komen."

Meer over deze kwestie vindt u in de Wieringer Courant van vrijdag 20 april 2018 (ook op e-paper).