• Gedeputeerde Klaas Kielstra en minister Cora van Nieuwenhuizen verrichten de openingshandeling bij het Afsluitdijk Wadden Center.

    Joachim de Ruijter

Afsluitdijk Wadden Center geopend

KORNWERDERZAND Minister Cora van Nieuwenhuizen en de Friese gedeputeerde Klaas Kielstra, tevens voorzitter van het samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk, hebben donderdag het Afsluitdijk Wadden Center geopend. Zaterdag en zondag waren het de Publieksdagen, met een feestelijk bijprogramma, waarvoor zich duizend mensen hebben opgegeven. Het centrum is vanaf heden dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

Het centrum, dat als een schuimkraag op de dijk is gebouwd, is nu klaar om bezoekers vanuit de hele wereld te ontvangen. Het biedt een interactieve beleving van de Afsluitdijk als internationaal toonbeeld van waterbouw en een plek van vele (nieuwe) verhalen. Minister Cora van Nieuwenhuizen is trots. ,,Het Afsluitdijk Wadden Center neemt bezoekers mee in de mooie geschiedenis en toekomst van de Afsluitdijk, een van de iconen onder de Nederlandse waterwerken. Een inspirerende en leerzame plek voor jong en oud."

Gedeputeerde Klaas Kielstra is er blij mee, dat het centrum in korte tijd is gebouwd. ,,Dit is mogelijk dankzij een goede en intensieve samenwerking tussen overheden, diverse maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. Dit Afsluitdijk Wadden Center geeft een flinke impuls aan de regionale economie aan beide zijden van de dijk. En dat wordt nog beter als in de komende jaren ook de andere geplande projecten van De Nieuwe Afsluitdijk in uitvoering komen."

Voorafgaand aan de openingshandeling zong Iris Kroes samen met brassband De Bazuin uit Oenkerk het lied 'Surrounded by Water'. Dit tweetalige lied is speciaal gecomponeerd voor Leeuwarden-Fryslân, culturele hoofdstad van Europa. Met het gereedkomen van het Afsluitdijk Wadden Center is dit de plek bij uitstek waar mensen, omgeven door water, kennis kunnen maken met de vele verhalen van de Afsluitdijk, de provincie en het achterland. Met de opening is ook het jubileumjaar 100 jaar Zuiderzeewet ingeluid. Gedeputeerde Michiel Rijsberman van provincie Flevoland overhandigde aan gedeputeerde Kielstra een replica van de vlag die in 1932 gebruikt is bij het dichten van het laatste gat in de Afsluitdijk.

Naar verwachting trekt het Afsluitdijk Wadden Center jaarlijks tussen de 70.000 en 100.000 gasten uit binnen- en buitenland. Bezoekers kunnen in 10 talen meer te weten te komen over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en de ontwikkelingen op en rond de Afsluitdijk. Vele verhalen zijn hier te ontdekken en te beleven, zoals een Stormtheater, een interactief aquarium, de werkkamer van ingenieur Cornelis Lely en medio 2018 volgt  een spectaculaire 4D-show waarbij de bezoeker in een hangglider een unieke vlucht maakt over de omgeving.De provincie Friesland is opdrachtgever en hoofdfinancier van het Afsluitdijk Wadden Center. Daarnaast waren er financiële bijdragen van het Waddenfonds, Rijkswaterstaat, de gemeente Súdwest-Fryslân, de Nationale Postcodeloterij en de exploitanten. Het gebouw is gerealiseerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma, GEAR Architecten en ITBB. Afsluitdijk Wadden Center maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme. Voor meer informatie, zie www.deafsluitdijk.nl.