Niesziekte

Niesziekte

Jan Anne Schoonhoven, dierenarts

Eerlijk is eerlijk, ik kan het de eigenaresse van de kat die me aan huis laat komen niet kwalijk nemen dat ze denkt dat het dier in doodsnood zit. Het lijkt er ook verdacht veel op. Koortsig aanvoelen, benauwd en sloom worden en niet meer eten en drinken. Daar begon het mee. En dit is inderdaad allemaal niet handig voor een kat, want die moet elke dag wat eten. Daar waar een hond het best een paar daagjes zonder voeding kan doen, zeker als er wat reserve-energie aanwezig is op het lijf in de vorm van een laag(je) vet, daar is het voor een kat een regelrechte aanslag op het gestel en wel met name slecht voor de lever en de nieren. Die hebben heel snel te lijden van de vaak agressieve verhuizing van het reservevet uit de vetlaag die het dier gaat aanspreken, zodra er geen voedsel is dat kan voorzien in de energiebehoefte.

De neusholten liepen, na het aanslaan van de infectie, vol met snot en wel in dusdanige hoeveelheden dat er geen snufje lucht meer door wilde. Niezen heeft normaal tot doel om de hogere luchtwegen vrij te maken, maar bij een aandoening als deze is dat onbegonnen werk. De vruchteloze pogingen maken het beeld er absoluut niet leuker op. En aangezien de kat een dier is dat tot het uiterste zal proberen om toch door zijn neus te blijven ademen, krijg je al met al een geluidsvol schouwspel dat er verdacht veel op lijkt dat de kat 'aan het stikken' is. Dat was het beeld dat de eigenaar voorgeschoteld kreeg.

Als het écht niet anders kan, gaat ook de kat overstag en begint door zijn bekje te ademen. Inmiddels staan de ogen niet meer zuiver en de blik wordt 'grieperig met een vleugje ergernis'. Hartstikke ziek. Maar stikken is gelukkig niet aan de orde. Het blijft meestal een infectie van de bovenste luchtwegen, de longen blijven dan goed functioneren. Doordat het neusslijmvlies over de hele linie gezwollen en geïrriteerd is, vertrekt het reukvermogen en bij de kat daarmee ook de lust om weer eens te gaan eten of zelfs te drinken. De uitdroging ligt daarom ook nog op de loer. De hoogste tijd om in te grijpen, want het gaat op deze manier duidelijk bergafwaarts.

Als we in staat zijn om oorzakelijke of van de gelegenheid gebruikmakende bacteriën de neusholtes uit te werken en/of het dier een handje te helpen om van een aanwezig virus af te komen, dan moet de achtergelaten ravage ook nog eens worden hersteld. Dus alleen een kuurtje tegen deze invasie zorgt er op korte termijn niet voor dat het ademhalen zomaar weer als vanzelf gaat. Een neusslijmvlies met een totale oppervlakte van heel wat vierkante meters (ingenieus opgerold in de neusholtes) is grotendeels geruïneerd. Genezing daarvan gaat tijd kosten. Eerder weken dan dagen zullen er verstrijken alvorens het niezen voorbij is, de lucht weer geruisloos door de neusholtes kan stromen, het reukvermogen is hersteld en er weer met smaak gegeten kan worden.

Vaccineren kan ervoor zorgen dat dit hele vervelende spektakel de kat aan haar neus voorbij gaat.